Kétsávos körforgalom

Ígérem nem lesz innentől közlekedési téma túlsúly, ma épp rendet raktam a gépemen és megtaláltam ezt az eredetileg olasz grafikát, amit “magyarítottam”.

A kétsávos körforgalmat szinte alig tudja valaki helyesen használni és bevallom, most a posztírás közben derült ki számomra is, hogy csak félig használtam helyesen (elmaradt a kihajtáskori sávváltás).

Tavaly már egy szomorú hír kapcsán – győzött az ostobaság az ésszerűség felett – gondolkoztam ezen a bejegyzésen, hogy jó lenne kicsit népnevelni: tessék szépen megtanulni használni a kétsávos körforgalmat!

A bejegyzés és a kép (kattintásra nagyobb lesz) szabadon terjeszthető!
Körforgalom

Egy kis frissítés: már a VW is foglalkozik a körforgalom kérdéssel!

Csatlakozás a társalgáshoz

54 hozzászólás

 1. Ez az egyik legbolondabb dolog. Belépéskor nem egy, hanem két forgalmi sávot kell figyelni és megadni az elsőbbséget, ha a belső sávba vagy kénytelen sorolni, majd jobbra kell sávot váltanod balra fordulás közben, amikor nem is látsz jobbra magad mögé. Lelőném, aki kitalálta.

 2. Hmm…nekem még sosem okozott problémát a használata, teljesen logikus, leszámítva talán a jobbra sávváltást. Ha mindenki helyesen használná, akkor gyakorlatilag a belső sávból lehetne egyből a belsőbe kimenni, amit pont ez a jobbra tartás tesz lehetetlenné.

 3. Ez így hülyeség. A sávváltáskor mi van, ha nem enged be a jobboldali sávban haladó? Csinálsz még néhány kört?

 4. A legjobb megoldás a kétsávos körforgalomra, ha a belső sávot módszeresen megszüntetik. Rögtön megoldódik a probléma. Aki ezt az agyfaszt kitalálta, egész nap ebben köröztetném. Hogy arra figyeljek, hogy sávváltás, hogy kiengednek-e, hogy beengednek-e, mikor ki, mikor be…. Erre nincs idő. Ez egy körforgalom. Néhány másodperc az egész. Hogy ezalatt kétszer váltsak sávot és azt nézzem, honnan vernek telibe, mialatt még az is ki kell találnom, hogy hol kell kimennem? Nemár!

 5. Kb. 10 éve Angliában vezettem pár hónapig. Ott rengeteg körforgalom van, és ezekből nagyon sok kétsávos. Minden közlekedő a képen elmagyarázott módon közlekedett gond nélkül. Semmi problémát nem okozott a kétszeri sávváltás a harmadik kijárat irányába, mert a külső sávból szinte mindenki eltűnt a második kijáraton!

 6. STRO-B.COM mert te olyan ügyes vagy! 🙂 De mond már el, hogy lehetne a belső sávból egyből kimenni, ha ott is közlekedik valaki. hallottál a párhuzamos közlekedés sávváltásáról?

 7. Igen hallottam.
  Osztott pályás egyirányú utcában, balra melyik sávból kanyarodsz? Vagy ott is jobbra tartás a kötelező? Tanulmányozni kell az ábrát… az lenne a lényeg hogy az emberek tudják használni, bár szükséges egy kis közlekedési kultúra is hozzá…sok embernek még a jobb kézről elnevezett szabály is problémát okoz! Akinek nem inge ne vegye magára 🙂

 8. Ha a jobboldali vízszintesből bejön valaki, aki a baloldali vízszintesnél akar kimenni, te a belsőn hány kört futsz? Az ábra nagyon szépen le van rajzolva. Csak a forgalom másképp néz ki. Én 25 évig vezettem kéklámpás autót. Sokat delegációztam is. De feltehetően te jobban vezetsz. 🙂
  A jobbkézhez: ha a belső sávban mész, mindig a külsőnek van elsőbbsége. Sáv miatt is, jobbkéz sz. miatt is.

 9. Ja, itt minden sávból jobbra kanyarodsz, ha kijössz a körforgalomból. Balra egyszer sem!

 10. STRO-B.COM Egyébként attól még, hogy ha tudnák használni az autósok, mert mindenki tudná, hogy aki a külső sávban van, az elé be lehet fordulni, hiszen az úgy is kihajt, de lenne mégis egy „szabályos szabálytalankodó” aki mégsem hajt ki és összeértek, te leszel a ludas, mert mindig a bent lévőnek van elsőbbsége. Szvsz. nem azért nem tudjuk használni, mert hülyék vagyunk, hanem mert nálunk a 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól nem 10 oldalas, mint Amerikában, hanem 5 millió, tele olyan szabállyal, amit csak azért kellett leírni, mert mi idióta magyarok nem a helyzet megoldását (megkönnyítését) keressük, hanem a kiskapukat. Tehát ez nállunk: szabálytalan tettekre késztet, balesetveszélyes, beláthatatlan és felesleges.

 11. Klucsik András Azonkívül nem csak személyautók közlekednek. Egy nyerges valszeg soha nem fog bemenni a belső sávba. Aki akar alákanyarodhat.

 12. Ja a Kéklámpás a más! Személyeskedsz, pedig a balra kanyarodással csak azt akartam érzékeltetni hogy nem mindig kell jobbra tartani!
  A jobb kézszabályt pedig, mint példát említettem hogy sokaknak már ez is gondot okoz.

 13. Amiket leírtál nagyon jók, csak semmi közük ehhez a témához!
  A jobbra tartási kötelezettség be nem tartása miatt van itthon sok baleset. Nézd meg Németországot. Megy a pályán 170km/h val, de rögtön lemegy a jobb oldali sávban. Itthon Suzukival 100 km/h val lemennek Bp-ről Siófokig a belsőben!

 14. Csináltál egy ilyen posztot, hogy oszthasd az eszet. Aki meg más véleményen van, annak a kommentjét kitörlöd. Te biztos tudod használni ezt a körforgalmat, persze mindenki más hülye. Ez így van. Te okos vagy, más hülye. Hát rajzolj magadnak ilyet és keringj benne egyedül! Egyszerű ez. Csak tudod, egy körforgalomban nem csak ilyen magasan kvalifikált közlekedési szakemberek közlekednek, hanem bizony egyszerű földi halandók is. Te sokat állsz a tükör előtt, ugye?

 15. Nemzetkozi arufuvarozokent es maganemberkent is meglehetosen sokat jarok autoval. Vagy szemelyautoval vagy egy 3,5 tonnas kisaruszallitoval. A korforgalom szabalyos hasznalatat lathatjuk a kepen lerajzolva! En minden esetben igy szoktam hasznalni de meg soha nem fordult elo, hogy koroznom kellett volna mert valaki nem engedett ki. Laszlo Kalauz! Van neked jogositvanyod? Szoktal te autot vezetni? Vannak olyan korforgalmak, ahol ugy van kialakitva a 2 sav, hogy a belso savbol az elso kijaratot meg sem tudod kozeliteni. (Kecskemet, Auchan elott)

 16. Imrey Gábor légy szíves mutass egy példát,mikor körforgalomban balra kanyarodsz. 🙂

 17. STRO-B.COM az a baj a sok "okostónival" hogy magukból indulnak ki. mivel bizonyított tény hogy a többség nem érti,ill. fél a körforgalomba. Nagy Attilával értek egyet mivel dolgoztam Angliában,(Hemel) és ott még 6 kijáratos körforgalmak is voltak,és mégsem volt probléma.(mondjuk az elején nekem igen a bal kéz szabály miatt)

 18. Imrey Gábor és te a körforgalom szabályairól?

 19. STRO-B.COM ott a pont.ha mindenki helyesen használná.

 20. Lukács Gábor Ezt kérd Péter Melichertől, de ő sem a körforgalomra értette. De ha nagyon akarsz olyant látni, menj el Angliába, Skóciába, vagy ahol balra tarts van!

 21. Lukács Gábor Nagy valószínűséggel állíthatom: többet tolattam, mint te előre menetben mentél. Ha le akarod amortizálni a felesleges autódat, menj a szélső sávban körbe-körbe. Előbb, utóbb valaki beléd száll, és ő lesz a hunyó!

 22. Imrey Gábor bátor kijelentés ahhoz képest hog nem tudsz semmit az előzményekről,de mondjuk ez véleményezi a hozzászólásodat is.

 23. 1968 óta vagyok hivatásos gkv. Hungarocamion, majd 25 év Országos Mentőszolgálat. Te?

 24. én csak 1977 óta vezetek.:-( persze ezek csak számok. szem.tapasztalat,hogy pl. angliában nincs semmi gond a körforgalommal! csak a béna vasárnapi magyar autósnak gond az! de ezzel részemről le is zártam.

 25. Ott lehet balra kikanyarodni!
  Amíg a béna vasárnapi megy körbe, körbe, és így neki van előnye, addig nincs is miről beszélni. A rajzon van 3 autó. Éjjel 3 kor nem tudsz elkapni egy ilyen pillanatot a Clark Ádám téren.

 26. Nyomj le egy téli Teheránt Törökországi tranzittal a Tahíron át 40 tonna összsúllyal. Majd akkor leszel nemzetközi árufuvarozó.

 27. Kedves földi halandó,ha használod a körforgalmat jogosítvánnyal rendelkezel,mert autót vezetsz,márpedig akkor kötelességed tudni használni a körforgalmat,illetve betartani a szabályokat.

 28. Imrey Gábor Nem nagyon ertelek draga baratom! Azert, mert te 40 t-vel jarsz en meg 3,5 t-vel akkor te mar egy istennek kepzeled magad? Ne felejtsuk am el, hogy nekem nincs tachografom! Ennek megvannak a maga elonyei es hatranyai is. En csak a hatranyat erzem cimbora! Tovabba en a balkant jarom! Ha valahol vannak hegyek, akkor Boszniaban es Montenegroban vannak! Ne nezd le a furgonost azert, mert kisebb az autoja!

 29. Imrey Gábor Már bocsánat de ha jók az információim, a delegációs vonulás megkülönböztető jelzéssel (kéklámpával), előfutókkal, záróautóval, lezárt utakon történik, tehát gyakorlatilag ezeket a szabályokat figyelmen kívül hagyja a konvoj. (25 év tapasztalat)
  A jobbkéz szabály CSAK kereszteződésben érvényes!
  Amire Te gondolsz az a sávváltáskor érvényes, mégpedig akkor, ha kettőnél több sáv áll rendelkezésre és két jármű egyszerre akar (jobbról és balról) ugyanabba (!!) a sávba átsorolni, abban (és csak abban) az esetben a jobb oldali sávból érkezőnek van elsőbbsége.

 30. én is ezt mondom! Mert a körforgalom belső sávjából átsorolni a szélsőbe akkor lehet, ha elengednek, vagy nincs ott senki. (szabad a sáv!)

 31. Látom megragadtad a lényeget a szövegemből… úgy, hogy Téged igazoljon, pedig tudod, hogy nincs igazad (hol is láttam mostanában ezt a hozzáállást?).
  Delegáció: A felvezető és záró gépkocsi között, minden (!!) gépkocsin – legalább – kék villogó van. (ha mégsincs, akkor is – mivel konvojban haladnak, ugyanúgy figyelmen kívül hagyhatja a KRESZ szabályokat, kivéve azt a 3 esetet, amit amúgy sem lehet figyelmen kívül hagyni)

 32. Elég viccesek ezek a viták itten. Győrben van 4 sávos lámpás körforgalom. Vicces jelenetek vannak pl most hétvége amikor nem működik a jelzőlámpa. Nem hazudok amikor megépült s elsőre arra jártam megszivtam mert rossz sábba soroltam behajtáskpr s a akkpr nincs mese a tömeg kivisz magával ott ahol kikell menni (kihajtáskor 3 sáv megy ki h a rossz sávba vagy kikel mened mert ha nem m3sz akor kitolnak a második s a harmadik bebajtás is nehéz volt aztán mára már rutin szerű akkor is ha új helyen pl külföld találkozom ilyenel. Ami általában probléma hogy a megfelő besoroló sávba kerülj meg kell harcolni mert ha egy nagyon forgalmas körforgalomhoz 3rsz akkor a sok okos autos nrm akarja engedni hogy sávot válts mert mindenki előtedd akar beérni a körforgalomba mert ha utánad érkezik oda akkor már vesztett vmit…. de hogy mit? 🙂

 33. Ez aztán jól átgondolhattad! Meg is szűnne a lényege.

 34. még az egysávos körforgalmat se tudják sokan használni!!! Ez sokkal veszélyesebb mint néhány km-rel túllépni a megengedett 50 km -es sebességhatárt!!!!!!!!!!

 35. Angliában a belső sávból mennek ki, ahogy itt is kellett volna régen.

 36. Mónika Kollár ráadásul balra forog a forgalom és az angol a belső sávból simán eléd vág, ha ki akar menni. Mintha a jobbkéz szabályt akarná érvényesíteni.

 37. Olyannal még nem találkoztam,aki a legbelső sávból elém vágott volna,de az,hogy a belső sávból(3 sávosnál a középsőből) is lehet egyenesen menni,sokkal jobb.A 4 sávostól mondjuk hülyét kapok. 😀

 38. Ez hülyeség! A Képek alapján a belső sávról egy autó sem tér kifele a körforgóból,akkor minek az a sáv?? Én úgy tudom,hogy csak akkor maradok a külsőn,ha az első kijáraton megyek is kifele,hogy ne zavarjam azt aki körbemegy,és bármelyik kijáraton ki szeretne menni a belső sávon

 39. Hülyeség, nem hülyeség, ez a KRESZ szabály. Amúgy én úgy használtam korábban, ahogyan te is mondod és épp gondolkozom egy új ábrán, amin pont ezt akarom szemléltetni: ha mindenki a külsőt használná az első kijárathoz, akkor a belsőből is ki lehetne kanyarodni kb bárhol, így lenne igazán értelme a két sávnak.

 40. Csiki László ahogy mondod, csak így logikus. Romániában pl. így használják. Nem kell gondolkodni azon, ha elhagyod a körforgalmat a belső sávból, hogy keresztezed valaki útját. Franciaországban nem tudtam rájönni mi az ábra, de ott pl, balra indexelnek, ha nem akarnak kimenni.

 41. Ki kell menni Algerba ( Algéria fővárosába), ott lehet róni a koncentrikus köröket óraszám – ha vki sokallja a kétsávost 🙂

 42. győrben az 1esen az audinál ha befelé mész és a belsösávba mész csak a belsőből tudsz kimenni. most adták át a temetönél ugyan ez a helyzet. akkor most mi is van? persze ez nem csoda hisz volt 1kérdésem a közlekedés felügyethez (az ípar uti körforgoval kapcsolatban) leírtak mindent majd a végén oda írták "AZ ADOTT HELYZET HATÁROZZA MEG". ja ellötte 3autos iskolát is megkérdeztem adtak 4féle választ. így akkor a rendörnek milyen napja van annak van igaza legalább is szerintem….

 43. Meg amelyik háromsávos és haldási irány szerinti előválasztós ! Ami ki van írva a sáv felett csak arra mehetsz és igy egyenesen átmehetsz mind a három sávon, balra meg csak a belsőből !(ahogy ki van írva)

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük