Kategóriák
Blog

Kvízjáték!!!

Kérem, tekintse meg az alábbi bejátszást, a kérdések a piros-fehér-zöld kamuflázsban szereplőkre vonatkoznak!

1.) Kérdés: Melyik sport nemzeti válogatottját (aka legjobbak) látja a felvételen?

a) futball
b) vízilabda
c) kézilabda

2.) Kérdés: Melyik sport művelésére alkalmas létesítmény(ek) épül(nek) állami pénzből?

a) futball
b) vízilabda
c) kézilabda

3.) Kérdés: Melyik sport világbajnokai lettünk az elmúlt 30 évben?

a) futball
b) vízilabda
c) kézilabda

4.) Kérdés: Melyik sportot művelő hazai csapat játszott és/vagy nyert Bajnokok Ligáját?

a) futball
b) vízilabda
c) kézilabda

5.) Kérdés: Ön szerint melyik sportot kellene támogatni állami pénzből?

a) futball
b) vízilabda
c) kézilabda
d) egyiket sem

6.) Kérdés: Melyik sportot illetően emlékszik említésre méltó nemzetközi eredményre elmúlt 30 évben??

a) futball
b) vízilabda
c) kézilabda

Kiértékelés

Amennyiben Ön:

  • kettőnél több „a” választ adott meg, kérem töltse ki a tesztet újra, figyelmesen.
  • háromnál több „b” választ adott meg, kérem töltse ki a tesztet újra, figyelmesen.
  • háromnál több „c” választ adott meg, kérem töltse ki a tesztet újra, figyelmesen.
  • adott meg „d” választ, kérem jelentkezzen a szerkesztőségben egy „végre valaki” kitűzőért

Disclaimer

Humor és irónia, mint mindig. De azért érdemes átgondolni azt a védelmet ott a videon.

Ja, és szeretem a focit, de na…

Kategóriák
Blog

Lust+ambient=Lustbient

Tangram - LustbientNehéz úgy írni egy albumról kritikát, hogy ismered a zenész kollégát és ráadásul még nagyon tetszik is az album. Tangram, aka tepi77 (Fabók Péter) több hónapon át volt lelkes közreműködője a Me Gusta – Napi zene, majd Heti zene sorozatnak.

Augusztus 10-én jelent meg legújabb albuma, amely a pikáns Lustbient nevet viseli. Az angol lust (jelentése kéj, nemi vágy) és az amibent (jelentése környezet, hangulat, egy zenei irányzat) szavak összemosásából keletkezett.

Emlékszem, volt olyan zenei válogatás, amely az Erotic lounge nevet viselte, nem titkoltan azért, mert olyan zenéket tartalmazott, mely gyengéd együttlétekhez ideális. Mint amúgy bármely chillout-ambient muzsika.

Az album

Elérhető mind letölthető, mind pedig fizikai (CD) formátumban. A letölthető változat potom 7 EUR összegért a tiéd lehet, ráadásul akár veszteségmentes (flac) formátumban is.

10 dalt kapsz egy komolyabb gyorséttermi menü áráért. Vagy 4 korsó sör áráért.

A nyitó és egyben album címadó dal, a Lustbient igazi intro feeling, szinte látom magam előtt a hastáncos lányokat. Ez talán a shaker, a tabla és a keleties hangzás miatt van.

Az After Darkból már készült is egy video, amit egy lelkes rajongó készített. A dalnak van egy nagyon kellemes lüktetése, amelyet a nagyon finom, lágy basszus ad, a dob szekció szinte mintha kísérné csak a basszusmenetet.

Sokan egyébként nem szokták érteni, hogy a basszusgitár, bőgő miért a ritmus szekcióhoz sorolandó. Zenekarok körében komoly viccelődés tárgya szokott lenni, mikor elcsúsznak az ütemmel, hogy vajon a dobos, bagy a basszeros hibázott. Általában persze mindkettő a másikra mutogat. 🙂

Imádom a Sensual Overdrive dobkészletét: jó kis oldschool TR-808 hangzások. Kellemes húzása van a dalnak, jól követi az After Dark lüktetését.

Mióta komolyabban foglalkoztat a remix készítés témaköre, úgy hallgatom a zenéket, hogy miből tudnék egy jó remixet csinálni, miben találok valamilyen apró részletet amit kiemelve, kihangsúlyozva az eredetitől eltérő, de mégis felismerhető új zenét lehet készíteni.

A Bedroom Diaries az egyik ilyen dal az albumon. Teljesen party kompatibilis akkordmenetek, tört ritmusok, nagyon tetszik. A hangzásvilág már-már izlandi – ezt csak azért emelem ki, mert az elmúlt időben nagy kedvencemmé lépett elő minden féle izlandi elektronikus zene.

A legnagyobb kedvenc (most mondhatod, hogy a tucctucc 4/4-ed miatt, de nem) a Silk and Blood címet viselő dal. A hangszerelése a fülemnek nagyon tetszőre sikeredett, még egy dj szettben is el tudom képzelni. Peti ebben a dalban Jean Michel Jarre hagyatékát is felhasználja, igazi elektro hangzások figyelhetőek meg. Ahogyan azt kell, a legpörgősebb dal az album közepén kapott helyet.

A következő egy lassú dal, Touched by Fire. Lehet, hogy képzavar, de előttem van a parázs apró sercegése, pattogása, majd szépen lassan kialszik a tűz.

Mademoiselle Leatherette című dalról egyből eszembe jutott Sasha – Airdrawndagger című albuma, ami egyik nagy kedvencem.

The Smokepioneer Lizard az album záró dala, ami teljesen elborult. Nekem pont ezért tetszik, viszont kicsit kilóg a sorból, már ami a „lust” koncepciót illeti – nem épp elalvós zene.

A vélemény

Szerintem a Lustbient egy nagyon jól sikerült album. Ahogyan a bevezetőben emlíetettem, nehéz is róla írnom, mert minden dalhoz mégsem írhatom oda, hogy jó, szuper, tök jó.

Mint minden művészetben, a zene esetében is a tetszik-nem tetszik kérdés abszolute szubjektív. Persze vannak kontár munkák, amiket már nem lehet a szubjektivitás védőhálója mögé bújtatni. Szerencsére Tangram – Lustbient albuma nem szorul rá erre, mert szépen hordozza az ambient-chill out zenék stílusjegyeit, ugyanakkor a híres berlini iskolát sem felejti el.

Külön tetszik, hogy Peti kísérletezgetett a dalokban, belekóstolt picit más stílusokba is. A hangzásvilág hozzám nagyon közel áll, az én fülemnek a keverés, az arányok is stimmelnek, szépen szól.

Hallgass bele az albumba és ha úgy gondolod, Peti jó arc, meghívnád akár 4 korsó sörre is, bátran vedd meg az albumot a Bandcampen.

Meglepetés

Peti egy apró meglepetéssel készült számotokra: a blog olvasói a strob30lustbient kódot felhasználva 30% kedvezménnyel vásárolhatják meg a Lustbient albumot a Bandcampen!

U.i.: Ha a borítón nem csak egy oszcilloszkóp által megjelenített hullámot látsz, akkor Freud a barátod.