Patrice Lumumba

A muraui (kreischbergi) síelésről tartott beszámolóm ötödik napján már írtam egy italról, amelyet előszeretettel fogyasztanak a hüttékbe betérők. A lumumba fogyasztó fotómat kitettem facebookra is, ahol barátnőm jegyezte meg, hogy az nem lumbumba, hanem lubumba. Ő is rosszul tudta, én is rosszul tudtam, az ital neve, mint kiderült lumumba. A wikipédia szócikkben egyértelmű utalást találunk rá, hogy az ital a nevét egy kongói politikusról Patrice Lumumbáról kapta.

Ki is az a Patrice Lumumba?

Patrice Émery Lumumba 1925. július 2-án született , afrikai antikolonialista politikai vezető, a Kongói Demokratikus Köztársaság első szabadon választott miniszterelnöke.

Lumumba vezetésével az állam 1960 júniusában elnyerte teljes függetlenségét Belgiumtól. Alig tíz héttel a függetlenség kikiáltása után kormányát egy, az ENSZ támogatásával a belga kormány által kitervelt és lebonyolított összeesküvés során lemondatták (lásd: Kongói válság), őt pedig törvényellenes módon és megalapozatlan indokok alapján – a térségben állomásozó ENSZ békefenntartók jelenléte ellenére – bebörtönözték és később kivégezték Élisabethville-ben (mai nevén Lubumbashi) .

(forrás: Wikipédia)

Ami igazából az érdekesség vele kapcsolatban, hogy mikor elmeséltem szüleimnek és nagybátyámnak, hogy honnan ered az aznap délben a sípályán elfogyasztott ital neve, akkor nagybátyám felnevetett: “Jaa, Patrcie Lumumba? Hát őt ismerem! Volt is ilyen utca Budapesten!”.

És tényleg, a mai Róna utca viselte a szocializmusban Lumumba nevét. És, hogy miért? Az ok nagyon egyszerű. Mikor 1960-ban kitört a polgárháború, a nyugati hatalmak ellenében a Szovjetunió Lumumba és Kongó mellé állt. Innen tehát a nagy Szovjet-Lumumba barátság, és ezért neveztek el róla utcát Magyarországon.

Csatlakozás a társalgáshoz

4 hozzászólás

  1. Róbert Horváth Emlékszem bizony. Sőt, még amikor előkészítőre jártam a Pénzügyi és Számviteli Főiskolára, akkor még Lumumbának hítták.

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük