Kategóriák
Blog

Hogyan fogytam le másfél hónap alatt?

Már többször nekiálltam fogyókúrának, életmódváltozásnak de sosem jártam sikerrel. Próbálkoztam személyi ezdővel is, hogy meglegyen a kellő mozgás és a “hajcsár” is, de a fokozott mozgástól nem, hogy fogytam volna, hanem még híztam. Egyrészt, mert megnőtt az étvágyam, másrészt mert az izom amit közben felszedtem, nehezebb mint a zsír.

A szomorú tény viszont az, hogy így utólag visszagondolva a legnagyobb hiba az volt, hogy az életmódomon egyáltalán semmit nem változtattam. Elkezdtem számolni a bevitt kalóriákat, bőven a napi 2000 Kcal felett volt a bevitel. “Hiszen én alig eszem!” – szól a leggyakoribb kifogás…A semmitől nem hízik az ember.

A BMI értékem szerint a testsúlyom a testmagasságomhoz tökéletes volt. 170cm-hez a 65kg idális. A probléma a genetikával és a súly(zsír)eloszlással: konkrétan hasam volt, amit azért a harmincas éveimben még nem szeretnék. Ülő munka (sok vezetés, majd sok számítógép előtt ülés), nulla testmozgás, junk food (aka Mc Donald’s), édesség és talán az aszpartám az okozók között.

Bár környezetem egy rossz szót nem szólt sosem, én mégsem éreztem jól magam a bőrömben, nem jöttek rám a kedvenc pulcsik, illetve a hasam szépen domborodott mindegyikben.

Barátnőmmel közösen eldöntöttük, hogy az olaszországi nyaralás után komoly fogyókúrába kezdünk, de talán helyesebb azt mondani, hogy életmód változásba fogtunk. Erről már érintőlegesen írtam itt a blogon, de akkor még nagyon az elején jártunk az egésznek. 

Nagyon inspiráló volt Mireille Giulliano: A francia nők nem híznak című könyve, illetve a benne található életmód tanácsok.

A mai nap (2011.október 19.) 59kg-ot mutatott a mérleg. Ez kereken 7 kiló mínusz. Másfél hónap alatt. Ez idő alatt nem koplaltam, nem éheztem, nem sportoltam agyon magam – szimplán változtattam pár dolgon.

Rögtön össze is szedem egy listába, hogy mik azok, melyeken gyökeresen változtattam, de előtte az igazsághoz meg kell említeni, hogy a fogyókúra kezdeti, megindító szakaszát egy drasztikus diétával, a Dukan-féle fehérje diétával kezdtük.

Nem fogok hazudni: egyike a – dietetikusok által is – legidiótábbnak tartott diétáknak. Persze, ha tisztában vagy azzal, hogy mi miért történik, akkor lehet ezt ésszel (és tudományosan) csinálni.

A diéta első 2 napjában csak fehérjét ettünk, majd fokozatosan vezettük be a táplálkozásba vissza a különböző típusú táplálékokat. Zöldség + fehérje volt a mindennapi betevő, míg el nem értük a kívánt testsúlyt. Majd ezután szépen visszatértünk a vegyes táplálkozásra, beleértve a szénhidrátot is.

Egy ilyen diéta alkalmával veszed igazán észre, hogy mennyi felesleges és rejtett kalóriát eszel meg. Ne tiltakozz, megeszed.

A Dukan-diéta számunkra azért volt fontos, mert gyors fogyást ígér és sikerült megtenni a kezdeti lépést a táplálkozási szokásaink átalakítása felé. Hosszú távon senkinek sem javaslom a fehérje diétát, mert a túlzott bevitel egy nem egészséges szervezetben akár köszvényt is okozhat, ugyanakkor savassá teszi a szervezetet, ami megintcsak nem jó.

Amire viszont nagyon jó volt, hogy kiürítette a szénhidrát raktárainkat (már ami a “könnyen elérhető” raktárakat érinti, a zsírréteg eltüntetéséért azért dolgozni kell).

Ami ezután a szakasz után (kb. 2 hét volt ez) jött, az az igazi művészet. Nagy titokra nem kell gondolni, mert a recept (amit Mireille Guilliano könyve adott) egyszerű: szimplán elkezdtük megfelezni az elfogyasztott étel mennyiségét. Sok zöldséget eszünk, általában 6 után nem eszünk, maximum egy almát, joghurtot. Ami még nagy segítség, hogy sok vizet kell inni, egész nap. Ez amúgy is javasolt.

Számomra még ami nagyon segít, hogy naponta 4-5 alkalommal eszem, keveset. Reggelire általában egy győri Jó reggelt! szeletet, abból is a csökkentett cukortartalmút, de van, hogy ezt is két részletben, reggelire és tízóraira. Mikor ráunok, akkor reggelire vagy tízóraira egy joghurtot eszem.

Az ebéd az, ami egy kiadós kajálás, itt már jelen van a kenyér is, naponta maximum 2 szelet, jobbára teljes kiőrlésű, vagy barna kenyér. Fehér kenyér bármennyire is finom, száműzve lett.

Délután négy óra fele vagy egy alma vagy megint egy joghurt, majd vacsorára 6-7 óra magasságában, mikor hogyan jön össze főtt étel. Rászoktunk, hogy főzőcskézünk, nem pedig rendelünk. Ha még esetleg rámtörne az éhség, akkor vagy iszom vizet, vagy megeszem egy almát.

Ezek az apró változtatások elegendőek voltak ahhoz, hogy leadjam a régóta feleslegesen cipelt kilókat és egyelőre úgy tűnik, hogy egy egészségesebb útra lépjek.

És végezetül a lista amit ígértem (talán lesz majd ez még itt téma, ott pár dolgot még kifejtek):

  1. Szénhidrát fogyasztást drasztikusan visszaszorítottam. Ide tartoznak a panírozott ételek, kenyér, tészta, csokoládé, cukros termékek is.
  2. Cukor, mint olyan száműzésre került, de az édesítőszer is. Van egy elméletem az aszpartámmal kapcsolatosan, hogy hogyan “csapja be” a szervezeted és mégjobban vágysz a cukor után, de még utána kell olvasnom jobban, nem akarok hülyeséget terjeszteni.
  3. Kóla (light, zero) helyett kávét iszom. Megszűntek a fogínyproblémáim.
  4. Jóval több zöldséget eszem, mint eddig. Azon túl, hogy egészséges, még telít is!
  5. Naponta legalább 1 liter folyadékot megiszom. Régen volt, hogy egész nap 2-3 decit ittam.
  6. Nem sanyargatom magam, csak odafigyelek: ha megkívánok pl. egy kis Nutellás kenyeret, hát eszem. De 3-4 szelet helyett csak mondjuk kettőt és ha aznap már ettem kenyeret, akkor lemondok róla, másnap annál finomabb lesz.
  7. Ha édesszájú vagy, naponta 1 kocka csoki simán belefér. Jobb is, ha tartasz otthon, megnyugtat a tudat, hogy bármikor elérhető, de igenis meg tudod állni, hogy felfald az egészet. Egyre inkább csökkenni fog a vágyakozásod utána, hidd el!
  8. A 4-5 részre osztott étkezés miatt folyamatosan jóllakott leszel, de ez nem az a tompaságot okzó zabálás utáni jóllakottság.
  9. Végül, de nem utolsó sorban, testmozgás nélkül nincs sikeres fogyókúra és egészséges(ebb) életmód! Aki mást mond, az hazudik! Hetente egy alkalommal járok focizni 1 órát, mostanában eléggé húzós az iram, mert kevesen vagyunk…de nem kell messzire menni, elég, ha naponta fél órát mondjuk sétálsz, majd kocogsz, majd futsz. Kutyával, macskával, életed párjával, egyedül, mindegy. Mozogj!

A következő cél tartani a súlyomat, illetve 65kg-ra visszamenni, de már úgy, hogy a felszedett kilókat az izom súlya adja!

Röviden (LOL) ennyi mára az okosság, még folytatom!

2 hozzászólás a(z) “Hogyan fogytam le másfél hónap alatt?” című bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük