by

Élelmiszerbiztonság, nyáron (is)

Mostanában egyre többet hallgatok MR1-Kossuth rádiót, azon belül is a 180 percet és a Napközbent, régen ki nem állhattam az adót a műsoraik miatt, most vagy változott a felépítés és érdekesebbé váltak a műsorok, vagy ahogy öregszem, egyre szélesebb palettán érdekelnek a dolgok és nem elégszem meg a könnyed, szórakoztató reggeli műsorokkal.

A mai adásban egy érdekes téma szerepelt, ami van akinek teljesen evidens, van akinek abszolút újdonság, nevezetesen az élelmiszerbiztonság.

A stúdió két vendége, Dr. Szeitzné Dr. Szabó Mária a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal igazgatója és Budai Péter mesterszakács voltak, akik számomra ismert, de gyakran feledésbe merülő dolgokkal kapcsolatban adtak tanácsokat.

Olyanokról, hogy legalább két vágódeszkát használjon mindenki, egyet a friss húsoknak, egyet pedig minden másnak, vagy, hogy nyáron lehetőleg kerüljünk minden olyan ételt, amiben nyers tojás van. Ha mégis ilyen étel készítésére adjuk a fejünket, akkor minden esetben “szárazra” kell sütni azokat, pl a tojásrántotta se legyen “leves”. Ezek jobbára triviális dolgok, de sokan hajlamosak a nagy rohanásban átsiklani felettük, csakúgy, mint a hűtőben történő tárolás ajánlatos szabályain.

Érdemes ellátogatni a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal honlapjára is, ahol hasznos tanácsokat adnak a szakemberek az élelmiszerek megfelelő kezelésével kapcsolatban.

A műsor meghallgatható az MR1-Kossuth hangtárában.

Write a Comment

Comment

  1. Reggeli kapkodás, készülődés, reggelizés közben nálam is a Kossuth szól. Hetente legalább egy-két alkalommal a Napközben is olyan témáról szól, ami engem is érint, érdekel. Mivel ilyenkor már futok, mert nyit a cég, a hangtárat szoktam használni utólag a meghallgatáskor. Az a kár, hogy nem lehet konkrét részt kijelölni az adásból, tehát ha pl. 9.20-kor kezdődik az érdekes darab, akkor is 9.00-val kell indítani, és ha még egyszer meg akarom hallgatni, akkor újra elölről.
    Le lehet persze menteni, de az meg macerás.

    • Igen igen, nem épp felhasználóbarát, de úgy vagyok ezzel, hogy legalább van! Pár éve még ez is elképzelhetetlen volt, az meg, hogy a foci vb-t a neten is tudom nézni…fejlődünk na 🙂